Cum sa il ajuti pe copilul tau sa isi depaseasca anxietatea legata de intrarea in comunitate? Poti face acomodarea la gradinita sau scoala mai usoara folosind sfaturile celebrei autoare Dr. Laura Markham -fondatoarea Aha Parenting.
Acum, copilul tau merge in fiecare dimineata la gradinita sau scoala - ca un copil mare. Dar in locul entuziasmului pe care il asteptai, vei vedea ca unele zile - in special zilele de luni - incep cu lacrimi sau chiar cu o durere de stomac. Copilul tau nu se preface. Anxietatea ne afecteaza corpul si asta se poate traduce si in dureri de stomac, in special in cazul copiilor. Dar nu iti face griji, este normal pentru copii sa aiba nevoie de putin ajutor in acomodarea la gradinita sau cresa. Aceste 12 sfaturi te pot ajuta.
1. Faciliteaza relatia copilului cu educatorii sai
Copiii au nevoie sa se simta conectati cu adultii din jur pentru a se simti in siguranta. In momentele in care nu sunt alaturi de parintii lor, au nevoie sa transfere atasamentul catre educatoare. Altfel vor simti o anxietate prea mare si nu se vor putea linisti pentru a invata sau a se juca. Daca observi ca al tau copil nu se simte bine la gradinita, poti contacta imediat educatoarea. II poti explica educatoarei ca al tau copil inca nu s-a acomodat la gradinita si ca speri ca te poate ajuta. O poti ruga sa faca un efort sa se conecteze cu el pentru a se simti mai confortabil. Majoritatea educatorilor vor inteleg exact nevoia copilului si vor gasi o metoda sa se conecteze, acordandu-i mai multa atentie. Unii educatori ii vor da copilului un rol special in clasa, astfel incat acestia se vor simti mai conectati la mediul din gradinita si vor sti care este rolul lor acolo in fiecare zi.
2. Ajuta-l sa se imprieteneasca cu alti copii
Copiii au nevoie sa aiba o relatie stransa cu cel putin un alt copil la gradinita sau cresa. Daca nu iti poate spune chiar copilul tau, poti intreba educatoarea daca a observat cu cine petrece cel mai mult timp copilul tau. Apoi, intreaba-ti copilul pe cine ar vrea sa invite la joaca. Daca nu va simtiti inca confortabil sa organizati o intalnire de joaca, puteti invita acel(i) copil(i) impreuna cu parintii sai la o inghetata dupa gradinita sau la o seara petrecuta impreuna in weekend. Nu e nevoie sa fie ceva mai complicat decat o pizza, iar pana la sfarsitul mesei copiii vor alerga impreuna prin casa ca si cum s-ar cunoaste de-o viata. Si, cine stie? Poate chiar si parintii isi gasesc lucruri in comun...
3. Ofera-i copilului tau ceva care sa-i aminteasca de tine
Pentru majoritatea copiilor, cea mai mare provocare este isi ia La revedere de la parinti. Dezvolta un ritual al vostru pentru momentul despartirii. Puteti avea o poezioara si o imbratisare: "eu te iubesc pe tine, tu ma iubesti pe mine, la 4 vin dupa tine". Unii copii poarta o fotografie laminata cu membriii familiei in ghiozdanel. Altii au un mic obiect care le incape usor in buzunar - o inima de hartie cu un mesaj - sau o piatra pe care ati gasit-o impreuna la o plimbare. Copii vor tine in mana aceste obiecte pentru a se simti iubiti in momentele in care se simt singuri.
4. Incurajeaza-l sa isi exprime fricile si sa realizeze ca le poate infrunta
Anxietatea copiilor legata de gradinita sau de cresa este de multe ori generata de griji pe care adultii la considera irationale. O astfel de frica este cea ca tu vei muri sau vei disparea cat ei sunt la gradinita. Incurajeaza-ti copilul sa isi exprime toate aceste frici care il deranjeaza. Empatia este importanta cand el isi verbalizeaza fricile: " Esti ingrijorat ca nu vei mai avea langa cine sa stai la masa de cand s-a mutat din oras prietenul tau? Te-ai simti destul de ciudat, nu-i asa?".
Urmatorul pas este sa iti aduci aminte ca frica este de fapt ingrijoararea ca nu va putea face fata in anumite situatii. Asa ca, in loc sa il asiguri ca va fi bine, ofera-i puterea de a se descurca singur invatand sa rezolve probleme. " Hmm..ma intreb ce ai putea face sa rezolvi situatia asta?". Lasa-l sa vina cu tot felul de solutii dar arunca in conversatie si faptul ca fiecare copil va cauta sa se aseze cu cineva la masa.
Mai departe, roaga-l sa isi imagineze cum ar fi daca ar reusi sa treaca peste frica pe care o simte si ar fi in gradinita cautand pe cineva langa care sa se aseze. Ajuta-l sa se vizualizele pe el calm, cum se uita in camera cautand fete cunoscute si cum merge sa le spuna " Buna, ce ma bucur sa te vad" . Obiectivul acestei discutii este ca el sa realizeze ca el detine toate resursele interne pentru a face fata aproape oricarei situatii va aparea. Este important sa incheiati discutia cu o imagine pozitiva, cu el reusind sa faca fata situatiilor care il speriau.
5. Calmeaza-i fricile
Copiii sunt "programati" sa citeasca reactiile parintilor sai pentru a realiza ce este periculos si ce nu. Asa ca, in momentele in care esti empatic cu fricile copilului tau, e imporant sa fii increzator ca el va fi in siguranta si fericit la gradinita sau cresa. Explica-i copilului ca este "normal" sa simta putin anxietate legat de o situatie noua dar trebuie sa fie increzator ca educatoarea il va proteja si va avea grija de el.
Spune-i copilului tau propriile tale povesti legat de gradnita sau de scoala si pune accentul pe partea in care ai trecut peste momentele dificile: " si eu am avut emotii in prima zi de gradinita, atat de mari incat nici nu puteam merge la toaleta la gradinita, dar am cunoascut-o pe Maria si a devenit cea mai buna prietena a mea, si mi-a placut la nebunie la gradinita".
Explica faptul ca este normal pentru oamenii care se iubesc sa aiba dificultati in a se desparti, chiar si pentru peioade scurte de timp. Dar, spune-i ca se va distra, va fi in siguranta, tu vei sti totul despre el cat timp este la gradinita, si ca dragostea ta este tot timpul acolo, chiar daca tu nu esti fizic acolo. Incheie fiecare conversatie cu asigurarea ca " noi ne intoarcem tot timpul unii la altii" pentru a-si putea repeta aceasta mantra daca se simte ingrijorat.
6. Ajuta-l pe copilul tau sa rada pentru a nu plange cand se simte speriat
Rasul este modul favorit al copiilor de a scapa de anxietate si orice copil care are probleme cu acomodarea la gradinita se va simti anxios si speriat. Ofera-i cat mai multe oportunitati sa rada - cu pofta. Daca poti, ia-ti putin timp in fiecare dimineata sa va jucati prinsea in casa, sau orice alt joc il face fericit. Vei vedea ca momentul desparitii va decurge mai usor. (Exceptia de la aceasta regula este gadilatul, care se pare ca activeaza o alta zona a creierului si poate genera si mai mult hormoni de stres). Incercati sa va prindeti prin casa sau va puteti bate cu perne. Uite cateva jocuri care il pot ajuta pe copilul tau sa treaca peste anxietatea de separare:
- "Te rog nu ma lasa!!" in momentul in care ii citesti o carte si incepe sa se agite si vrea sa se dea jos din brate, ia-l inapoi in brate si spune-i cat de mult iti place sa il tii in brate si ca il rogi sa nu plece niciodata, ca vrei sa il tii tooot timpul in brate. Alege tonul vocii jucaus si vesel, nu serios, pentru ca el sa se simta liber sa se traga din bratele tale. Dar de fiecare data, trage-l la loc sus si spune-i ca nu vrei sa plece niciodata - intr-un mod dramatic si distractiv. Scopul este sa vindeci frica pe care o simte legat de cat de mult are nevoie de tine - de data asta fiind tu cea care il rogi sa nu plece si el este cel care pleaca. Transforma jocul in cel mai distractiv moment posibil.
- "Jocul cu Pa-pa" este o versiune mult mai simpla a jocului de-a v-ati ascunselea care genereaza suficienta anxietate de separare pentru a-l face sa rada. Spune " Hai sa facem jocul cu Pa paaa". Incepe prin a te preface ca pleci, dar nu pe usa de la intrare - cum pleci de obicei. In loc, alege sa deschizi usa de la dulap sau de la frigider, cuptor - copilul sigur se va amuza. Dupa care, te poti preface ca tu esti cea care esti speriata sa pleci si intoarce-te repede si prinde-te intr-un mod dramatic de copil. Spune " Mi-a fost dor de tine, nu vreau sa mai fiu niciodata departe de tine" Dupa care, ia o postura curajoasa si spune " Ok, lasa-ma sa mai incerc inca o data. Voi fi curajoasa de data asta!". Dar din nou, nu vei reusi si intoarce-te tinandu-te si mai dramatic de copil sperand sa primesti cat mai multe rasete.
7. Stati conectati
Incepe ziua copilului tau cu o imbratisare de 5 minute, in pat sau pe canapea. Atentia ta este 100% indreptata catre copilul tau, intr-un mod iubitor. Alege sa creezi un moment de conectare si dupa ce va intoarceti de la gradinita sau cresa, unde puteti vorbi despre cum a fost si ce s-a intamplat. Aceeasi imbratisare lunga in pat este perfecta si in fiecare seara dupa ce se inchid luminile pentru a-i oferi un sentiment de siguranta.
8. Fii atent la semnele de ingrijorare ale copilului tau
In majoritatea cazurilor, copiii sunt foarte bine dupa cateva saptamani. Dar, uneori tristetea lor este un semn ca ceva nu este in regula: este o victima a bullying-ului, nu inteleg ce se intampla sau ii este frica sa se exprime. Pune-i intrebari calme si deschise despre ziua lui, asculta in profunzime si reflecta la ce iti spune pentru a-l incuraja sa se exprime in continuare. Incepe conversatiile, citind impreuna carti despre scoala sau gradinita. Poti face diverse jocuri de rol cu animale de plus, o sceneta unde copilul nu vrea sa mearga la gradinita si intreaba-l pe copil " Oare de ce este speriat animalulul de plus? Ce putem sa ii spunem?". Daca observi semne ca ar fi o problema mai complexa decat poti tu sa descoperi, suna educatoarea pentru a primi mai multe raspunsuri.
9. Fa tranzitia cat mai usoara
Daca al tau copil este in lacrimi de fiecare data cand va despariti, foloseste rutina voastra de despartire si asigura-l ca totul va fi bine si ca vei fi acolo sa il ridici la sfarsitul zilei. Daca nu functioneaza, roaga educatoarea sa ii ofere un rol copilului in rutina de dimineata pentru a face tranzitia cat mai usoara.
10. Asigura-te ca ajungi mai devreme cu 10 minute cand trebuie sa-l iei acasa
Acest punct este esential. Daca al tau copil iese de la gradinita sau scoala si tu nu esti acolo, va avea o anxietate si mai mare.
11. Fa cat mai putin interesant timpul pe care il petrec cu tine acasa fratii/surorile mai mici
Daca au si frati sau surori mai mici care inca petrec timp cu voi cat ei sunt la gradinita, incercati sa descrieti acest timp cat mai putin interesant posibil. Copilul mai mare trebuie sa stie cat de plictisitor e acasa timpul pe care el il petrece la scoala sau gradinita si cat si-ar dori si cei mici sa fie la scoala sau gradinita cu el.
12. Creeaza acasa o rutina de somn cu ore de culcare cat mai devreme si dimineti linistite
Ne pare rau sa fim cei ce dam vesti triste, dar daca trebuie sa va treziti copiii dimineata inseamna ca nu au parte de suficient somn. Copiii care nu sunt suficient de odihniti nu au resursele interne pentru a face fata momentelor de despartire, sau rigorilor unei zile de gradinita sau de scoala. Si poti si tu ca printe sa te culci cat mai devreme pentru a face fata nebuniei de dimineata si pentru a incepe cu totii veseli ziua.
Articol tradus in limba romana de www.copilarestiromania.com. Articolul original este scris de Dr. Laura Markham, fondator AhaParenting.com si autor al Peaceful Parent, Happy Kids, Peaceful Parent, Happy Siblings si ultima sa aparitie Peaceful Parent, Happy Kids Workbook. Puteti citi articolul original aici.