Continuăm seria de Părinți de la care învățăm cu Florentina mămica din spatele 2copii.ro. La fel cum s-a întâmplat și la noi, o să îndrăgiți instant poeziile ei pline de umor și întâmplări de suflet din viața de mămică și familie. După două poezii citite am hotărât să urmărim contul 2copii.ro și de atunci ne bucurăm de fiecare dată când ne apare o nouă postare a ei. Ne plac mult discuțiile sincere despre viața de mămică, unde ne e dor de plictiseală și mâncam seara o ciocolată pe ascuns, iar Florentina a reușit să le pună în versuri și rime cu cel mai iscusit talent.
Părinți de la care învățam este un proiect www.copilarestiromania.com ce va aduce la un loc voci valoroase ale părinților. Părinți care ne inspiră, ne dau de gândit și ne ajuta să le dăruim copiilor noștri o copilărie magică.
Vă invităm la discuții relaxate despre parenting și educație și speram să găsiți inspirație în vorbele Florentinei.
În ce moment te afli în călătoria ta de părinte? ( ai un copil sau mai mulți, câți ani au - câteva detalii dragute despre copii și despre tine ca parinte)
Anul acesta implinesc 10 ani de când mă cheamă Mami, cei mai frumoși 10 ani din viața mea. Iar ultimii, de când fetele sunt mai mărișoare, Natalie are 9 si Amelie 7, și își petrec aproape tot timpul împreună, sunt cei mai frumoși. Trăiesc zilele acelea la care visează toți părinții încă de când se gândesc să facă un copil, apoi doi - scene desprinse parcă dintr-un film sau o reclamă - multe chicoteli, fugareli, joacă, veselie, cântece, ținut de mână, îmbrățișări, vorbe dulci, fetisoare senine dormind una lângă alta! E fericire la noi în casă si fericirea pleacă din camera lor și va jur ca e molipsitoare!
Care este jocul sau jucaria preferata a copiilor tai? Dar a ta?
Ambii puișori au câte o jucărie preferată, cea cu care dorm, cea pe care o iau la drumuri lungi în mașină, pe care nu o uită când plecăm în vacanțe, pe care o țin în brațe când sunt răcite - Tedi și Titi, un ursuleț și un iepuraș de pluș.
În afară de jucăriile acestea de atașament, Amelie are o preferință înrăită pentru plușuri de orice fel – avem până și morcovi de pluș de când ea colecționează pufosenii, iar Natalie iubește jocurile de logică de care îi pun mintea la treabă.
Eu, pe de altă parte, m-aș juca încontinuu cu figurinele lor, imi plac mult familiile de animalute cu casutele lor mici și accesoriile lor mititele cu care fetițele mele se joacă de-a... orice!
Care este activitatea sau jocul pe care il face copilul tău singur ca să poți găsi ceva timp pentru tine?
Din fericire Natalie și Amelie se înțeleg de minune, în afara celor 999999.99 dați în care iau câte o pauză ca să se certe puțin, așa că se joacă mult împreună. Din acest punct de vedere chiar nu mă pot plânge, am ajuns în punctul în care am timp suficient pentru mine!
Ce fac fetele singure sau împreună în camera lor în timp ce eu lucrez în birou? Colorează - mult, mult, mult!
Decupează și lipesc - mult, mult, mult!
Construiesc cu Lego, Magna tiles, cutii de pantofi, cărți, pături și perne...
Citesc și mie mi-e atât de drag să le văd aplecate asupra aceleași cărți 💗
Îmbracă și dezbracă p... lușuri(era să spun păpuși, dar nici una dintre ele nu s-a jucat niciodată cu păpuși și asta e absolut ok, suntem diferiți și simplu fapt ca am primit o brățară roz la naștere nu inseamna ca e musai să se joace cu păpuși)
Mai fac puzzle-uri si joacă jocuri si board games de tot felul.
Care sunt câteva din cărțile pe care le citești cu drag cu copilul tău?Citiți ca parte din ritualul de somn?
Suntem cu toții cititori înrăiți. Ambii copii au învățat să citească de la 5 ani și iubesc cărțile. Citim in toate combinațiile - ele singure fiecare cu cartea ei, eu pentru amândouă, fiecare pentru el, cate una pentru cealaltă, tati pentru ele, etc. ☺️
Cartea mea preferată din biblioteca lor este Cei 7 papă lapte - e absolut minunată!
Îmi mai place mult Marge e șefa, Vrăjitoarea Winnie si Wilbur, cărțile cu Findus și Pettson și toate cărțile de povești in versuri scrise de Adam Bestwick.
Fetele sunt acum in perioada în care adora cărțile cu Benzi desenate gen Poptropica sau Copacul cu 13 etaje.
Care sunt cartile care simți ca te-au inspirat ca parinte?
Mă regăsesc și iubesc cărțile Ioanei Chicet Macoveiciuc, iar "Copilul tau. Părinții tăi. Tu." e preferata mea.
Iar dintre cărțile celor mici am învățat ceva foarte important de la vrăjitoarea Winnie - că nu îi putem schimba pe ceilalți doar fiindcă nu sunt fix cum am vrea noi sa fie!
Aveti seara de jocuri în familie? Care sunt cele mai distractive jocuri pe care le-ati jucat?
Acum suntem în perioada de sah la ceas de seara, au tot jucat la scoala in perioada Pandemiei si le place foarte mult asa ca jucam si acasa.
Am mai avut o perioada lungă, tare lungă de Păcălici.
Alta uriaș de lungă de Jenga
Și multe alte jocuri cu pioni gen Nu te supara frate.
Ai un joc care știi ca ii va consuma energia celui mic și va avea parte de un somn "neintors"?
Ooo da, știu - jocul de-a mersul în parc. Noi petrecem mult timp pe afară. Cu bicicleta/trotineta/skateboard-ul, corzile sau mingile sau doar cu o pereche de sneakersi comozi si pofta de ras și fugareală.
Ce jocuri va jucati când ieșiți în natura?
Pe afară jucăm ratele și vânătorii sau 1,2,3 Stela! Ori, mai nou, sărim ata. Chiar m-am emoționat profund să-mi arate fetele cum sar ața - să revăd și să-mi reamintesc cum se sare fiecare număr. E extraordinar că jocurile copilăriei mele sunt din nou la modă - la Leagănul Pisicii am refăcut efectiv toate modelele așa din reflex, deși să tot fie vreo 30 de ani de când nu am mai jucat.
Ai folosit vreodata jucariile pentru a-l ajuta pe copilul tau sa navigheze anumite sentimente? Ce a functionat la voi?
Da și jucăriile și cărțile ne-au ajutat de multe ori sa înțelegem anumite emoții. Spre exemplu, Natalie dezvoltase o teamă de femeile însărcinate. Avea. 7 ani. Când vedea una venea și își punea căpșorul pe burta mea ca să nu o mai vadă. Așa mi-am dat seama ca e vremea să vorbim despre cum apar copiii. M-am folosit de figurinele cu familie si spitalul de jucarie ca sa ii arat ce se intampla cand o femeie este insarcinata.
Care crezi ca este relatia instinct-educatie in rolul de parinte?
M-am bazat pe instinct din prima clipă, am avut încredere în feelingul meu de mamă și mereu m-a ajutat. Am știut când ceva nu e ok cu micuțele, am știut când am ales bine sau când nu trebuie sa continui cu un curs/medicament/ aliment, am simțit tot și am avut încredere în asta.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit ca parinte? Dar cel mai amuzant?
Cel mai bun sfat pe care l-am primit de când sunt mamă a fost SĂ NU CAUT SFATURI MEDICALE PE INTERNET! O vreme o făceam asta mi-a adus multe griji și temeri fix degeaba! NU căutăm soluții medical pe google - când ceva nu pare ok cu copilul sunăm pediatrul!
Cel mai amuzant sfat pe care l-am primit a venit de la o vecină mai în vârstă care m-a certat că le țin prea mult in brațe - din punctul meu de vedere nu există prea mult ținut în brațe! Copiii mei nu mai vor ținuți în brațe acum, am înlocuit ținutul în brațe cu îmbrățișatul și asta s-a întâmplat de la sine fără ca ele să îmi întindă mânuțele și eu să nu le ridic doar fiindcă nu mai au 2 ani.
Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-i cultiva independenta copilului?
Vreau sa am copii independenti, asa ca ne jucam in bucatarie de-a gatitul, pe balcon de-a intinsul rufelor, am facut impreuna haine papusilor, Natalie stie inclusive sa tricoteze si sa coase, ne jucam de-a gospodinele care fac ordine in casa. Folosim casuta cu figurine ca sa ne jucam de-a familia, le aud cum isi iau fiecare cate o figurina si se joaca de-a mama sau de-a tata, le aud reproducand cu copiii de jucarie invatamintele mele. Imi plac toate jucariile de rol prin care ele au putut sa invete “cum se face” – avem magazine, spital, bucatarie, coafor, ferma, etc. – le-am artat efetectiv cu ajutorul jucariilor cum se face orice, iar ele au repetat jucandu-se singure sau impreuna. Iar cand trecem la fapte – spre exemplu cand isi cumpara o inghetata nu mai pare ceva atat de complicat!
Desi nu sunt chiar mari fetele se descurca sa faca dus singure, sa se schimbe, sa-si taie unghiile, sa-si puna crema de branza pe paine, chiar si Nutella, raman singure acasa fara probleme cand trebuie , merg la magazine daca le rog. Am incredere in ele!
Ce activitati sau jocuri folosesti pentru a-l invata pe copil despre responsabilitate?
Le-am vorbit mult despre responsabililate când au vrut un animal de companie. Jucăriile de pluș m-au ajutat să le fac să înțeleagă mai bine ce înseamnă a fi responsabil – fiindcă Amelie are mereu un animalut de pluș după ea am învățat-o să aibă grijă să nu îl uite pe undeva și să nu-l murdărească.
Jocurile precum cei 3 purcelusi sau Scufita rosie ne ajuta deasemenea sa invatam sa fim responsabili.
Cum il ajuti pe copilul tau sa isi creasca stima de sine sau iubirea de sine?
Prin faptul că am încredere în deciziile lor, prin laude și recunoașterea meritelor. Le felicit pentru orice realizare, pentru fiecare FB, pentru fiecare partidă de șah câștigata. Le repet cât sunt de minunate și de ce merită și trebuie să se iubească.
Cum ii mentii activa curiozitatea copilului tau?
Raspunzandu-i la intrebari. Niciodata nu le-am zis “nu stiu”, eventual a fost “nu stiu sigur, hai sa aflam!”. Natalie este foarte pasionata de cartile gen enciclopedii si vine de multe ori la mine cu expresii precum “mami, stiai ca...?”
Tati le-a facut o propunere cu ceva timp in urma care le-a incantat mult – in fiecare seara fiecare din ele ii da lui tati o provocare pentru youtube – “how is made...” – au aflat astfel cum se fabrica masinile, branza, creioanele, pianele, sapunul, hartie, hainele, jucariile, etc. Le place mult, nu uita niciodata sa isi ceara portia de “cum se fabrica?”
Cum il inveti pe copilul tau sa invete cu drag?
Avem noroc de două învățătoare fabuloase care i-au învățat pe micuți cât e de importantă educația. Fetele sunt foarte responsabile când vine vorba de scoală, își fac temele și își repetă cu conștiinciozitate mereu. Le-am explicat că doar învățând mereu pot ajunge să aibă un job bun și o stabilitate financiară care să le permită tot ce își doresc, a fost suficient să le explic că nu toți oamenii își permit să meargă în vacanțe fiindcă nu au joburi atât de bine plătite. Facem teme împreună, explicăm ce nu înțelegem, răstălmăcim pe înțelesul lor, transformăm informații plictisitoare în ceva amuzant și interesant.
Cum a fost pentru copilul tau intrarea in colectivitate si ce crezi ca te-a ajutat cel mai mult in acest proces? Ai folosit vreun joc de rol care sa te ajute in perioada aceasta?
Intrarea fetelor în colectivitate a fost ușoară la noi din simplu motiv că au mers împreună. O vreme bună au fost în aceeași grupă și asta le-a ajutat să se acomodeze ușor fară mami. Pe de altă parte faptul că noi nu ne-am schimbat tare mult stilul de viață după venirea copiilor și am continuat să călătorim , să luam masa în oraș, să ieșim cu prietenii, faptul că au interacționat încă de foarte mici cu alți copii, cu alte persoane le-a ajutat să le fie ușor la gradi și apoi la scoală.
Ne-am și jucat de-a grădinița, am reprodus acasă programul de acolo, am și citit toate cărțile cu personaje care merg la gradi și chiar nu am avut nici o zi cu drame la despărțirea de dimineața!
Așa cum am scris și pe blogul meu de parentig cu rimă – 2copii.ro - nu sunt atotștiutoare, nu dau sfaturi, nu mă laud, doar împărtășesc cu voi experiențe duioase sau amuzante din viața de părinte. Când am început să scriu versuri pentru mămici nu mă așteptam la o empatie atât de mare – în necunoștință de cauza am deschis inițial o pagină pentru prieteni, nu una de like-uri care într-o lună a devenit neîncăpătoare depășind limita celor 5000 de prieteni admiși, așa că am transformat-o într-o comunitate care să poată găzdui cât mai multe mămici – aproape 78k suntem acum – Comunitatea 2copii.ro toate vesele și prietenoase.
Nu uitați că pe Florentina o găsiți si pe contul de Instagram și vă invităm cu drag să o urmăriți dacă nu o faceți deja.