Parinti de la care invatam - Valentina Cadar - mami de Sofia si Cezara

Continuăm seria de Părinți de la care învățam cu cei mai curajoși părinți - părinții cu mai mulți copiii. Valentina crește frumos două fetițe și fotografiile lor sunt tot timpul pline de zâmbete, de joacă și de magia copilăriei. Despre secretele zâmbetelor celor doua fetițe puteți citi în continuare într-un interviu despre parenting și joacă.

 
Părinți de la care învățam este un proiect www.copilarestiromania.com ce va aduce la un loc voci valoroase ale părinților. Părinți care ne inspiră, ne dau de gândit și ne ajuta să le dăruim copiilor noștri o copilărie magică.

Vă invităm la discuții relaxate despre parenting și educație și speram să găsiți inspirație în vorbele Valentinei.

În ce moment te afli în călătoria ta de părinte? 

Hmm, de 8 anișori sunt tot într-o călătorie să spun așa, de când a venit pe lume miracolul cel dintăi, Sofia prima iubire, de atunci am știut că mă văd mama doar de fete, în 2020 a venit pe lume Cezara care avea să ne completeze cu iubirea și veselia ei! Mă simt și sunt o mamă împlinită, binecuvântată că mi-a trimis Dumnezeu în viața mea aceste 2 fetițe minunate!!  

Care este jocul sau jucăria preferată a copiilor tăi? Dar a ta?

Mă crezi dacă iți spun că niciuna dintre ele nu are o jucărie/joc preferat? Sofia e pasionată de lego, jocuri magnetice, craft, desen, jocuri de rol. Cezara e fan păpuși și pisici. Sincer, cred 50% din jucăriile lor le aleg pentru că îmi plac chiar și mie.

Care este activitatea sau jocul pe care il face copilul tău singur  să poți găsi ceva timp pentru tine?

Când se joacă împreună, pictează cu apă sau jocurile de rol( make-up, gătesc, servez un ceai, construiesc). În cazul Sofiei, e deja înțelegătoare ea se pune și citește când vreau un moment de liniște, de exemplu când doarme surioara. 

Care sunt câteva din cărțile pe care le citești cu drag cu copilul tău? Citiți ca parte din ritualul de somn?

Nu avem un ritual de somn, cel mai des citim peste zi, cărțile personalizate în care ele sunt eroinele din poveste sau Sofia alege câte o carte din colecția ei și ne citește ea. Și mă bucur mult când o văd pe cea mică deja pasionată de cărți de la o vârstă așa fragedă. 

Care sunt cărțile care simți că te-au inspirat ca părinte?

Sincer am citit o singură carte de parenting să îi spun așa: Părinți liniștiți, Copii fericiți. 

 

Aveti seara de jocuri în familie? Care sunt cele mai distractive jocuri pe care le-ați jucat?

Seară nu prea avem cum, în 3 zile din săptămână Sofia are Karate și mergem după ea, asta însemnând că ajungem undeva după 19:30 acasă, până face ea dus bine înțeles că Cezara după vrea și ea, mănâncă fetele și ambele adorm rapid în acele zile.
Fiind o diferență de aproape 6 ani intre ele cam greu ne jucăm împreună, cel mai des alegem jocurile de construcție că să fie toată lumea împăcată sau jocurile de rol.

Ai un joc care știi  îi va consuma energia celui mic și  avea parte de un somn "neîntors"?

În cazul Sofiei nu mai e vorba să îi găsesc jocuri care îi consumă energia, are activități extra în 3 zile pe săptămână, iar în rest joaca afară cred că le epuizează cel mai bine pe amândouă, când suntem la bunici și cu greu le aduc seara în casă, după ce toată ziua se dau pe bicicletă, trambulină sau se joaca la nisip. Cred că pur și simplu și aerul mai curat de la țară le ajută să doarmă atât de bine acolo.

 

Ce jocuri  jucați când ieșiți în natură?

 Depinde unde suntem în natură, dacă au nisip pe Cezara nu o mai pot lua de acolo, apoi dacă reușim jocuri cu mingea, trambulină, tobogan sau pur și simplu alergatul în natura până își termină bateriile.

Ai folosit vreodată jucăriile pentru a-l ajuta pe copilul tău să navigheze anumite sentimente? Ce a funcționat la voi?

Aici aș putea să vorbesc doar despre Sofia, ne-au ajutat mult cărțile, prin povestiile lor am încercat să îi explic și sa încerc să o ajut să depășească unele frici.

Care crezi  este relația instinct - educație în rolul de părinte?

Cred că acestea merg oarecum mână în mână, de multe ori mi-am ascultat instinctul și văd că până acum nu am dat greș. 

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit ca părinte? Dar cel mai amuzant?

Aici e o discuție lungă, știi cum e când ești o mamă tânără, născusem la 23 ani, și toată lumea te bombardează cu sfaturi etc, de atunci am spus că le voi asculta sfaturile dar toate intră așa printr-un filtru și mereu am să fac cum simt eu mai bine că și mamă.
Din acestea amuzate.. ooohhoo nu o ține în brațe că se învață, nu îi tăia unghiile când doarme, și au mai fost multe pe care oricum le-am ignorat total.

Ce activități sau jocuri folosești pentru a-i cultiva independența copilului?

Cu Sofia am folosit tot felul de jocuri de rol, m-a ajutat în treburile casnice, de mică o las să își aleagă hainele cu ce dorește să se îmbrace, e un copil extrem de ordonat.
Pe când cu Cezara, ea deja copiază tot ce facem noi, și e dornică să facă lucrurile singură.

Ce activități sau jocuri folosești pentru a-l învăța pe copil despre responsabilitate?

Eu fiind o mamă responsabilă cred că fetele văzând aceat lucru copiază și ele, Sofia cum vă spuneam e o fată ordonată, îi place că totul să fie pus la locul lui, dacă se joacă cu ceva le strânge înainte să ia alta jucărie și uite așa încet am observat că și Cezara face același lucru și mă bucură acest fapt că dea nici 2 anișori e responsabilă și încearcă mereu să adune jucăriile cu care se joacă sau cartiile le pune iar în biblioteca.
Le place amândurora să mă ajute la curățenie care cum poate, dar se implică.

 

Cum îl ajuți pe copilul tău să își crească stima de sine sau iubirea de sine?

Mereu am crezut și cred că e foarte important să te iubești și să ai încredere în tine, așa că Sofiei mereu îi spun că sunt lângă ea și o susțîn mereu în orice și în momentele când greșește pentru că e ceva firesc. Nu le laud în exces, cu toate că avem tendința noi mamele, dar știu că acest lucru nu o va ajuta pe viitor.

Cum îi menții activă curiozitatea copilului tău?

Sincer Sofia încă e foarte curioasă de multe lucruri, citind cărți sau vizitând locuri, descoperind animale insecte noi, mereu e dornică să descopere ceva nou, nu trebuie să fiu eu mereu activă să vin cu idei.
Iar Cezara de abia descoperă tot felul de chestii, aștept etapa cu De ce? când vă începe să vorbească mai bine.

 Cum îl înveți pe copilul tău  învețe cu drag?

Cea mare e clasa 0 acum de mică adoră să învețe lucruri noi, e dornică să asimileze informații și le face chiar foarte rapid nu pot să spun că am făcut eu multe în această privință. Eu o tot sfătuiesc doar să învețe bine o limba străină, pentru că e necesar în zilele acestea. Nu fac în rest mari presiuni, știind că învață oricum cu mare drag. Vom vedea pe când crește Cezara puțin cum vor decurge lucrurile.

Cum a fost pentru copilul tău intrarea în colectivitate și ce crezi  te-a ajutat cel mai mult în acest proces? Ai folosit vreun joc de rol care  te ajute în perioada aceasta?

Sofia a intrat tărziu în colectivitate în jur de 3 ani jumate, sincer greu, pentru că despărțirea de mine era grea se lăsa cu plâns cu toate că știam că după nu mai avea nimic, și cam așa a decurs primul an. După a mers cu drag, cred că e important să se atașeze și de doamna educatoare.
Acum la scoală, nu cred că este un copil care să meargă cu mai mare drag!
Bun... și va urma Cezara care la fel e lipită de mine.. și nu vreau să mă gândesc încă la momentul când vă începe să meargă în colectivitate.

Nu uitați  pe Valentina găsiți pe contul de Instagram și  invităm cu drag  o urmăriți dacă nu o faceți deja.